به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، کاهش بهاي ارز اميدهاي زيادي براي بهبود شرايط بازار ايجاد کرده و صرف نظر از افزايش قدرت خريد مصرفکنندگان مواردي مثل تنوع مدلها و کاهش تاخير بين ايران و بازارهاي جهاني نمونهاي از فرصتهاي پيش رو است. در مقايسه با دهه دوم خرداد ماه ميتوان گفت روند کاهش قيمت در برخي مدلها به 20 درصد ميرسد اما پيشبيني کارشناسان نشان ميدهد اين تغييرات موقتي هستند و در کوتاه مدت شرايط فروش کالاي لپتاپ با تحولاتي روبرو خواهد شد.
در همين رابطه آرش فکوري، کارشناس توسعه بازار و از مديران ارشد فروش و بازاريابي در حوزه تجهيزات همراه، با اشاره به نوسانات اخير ارز و تاثير آن در صنعت فناوري اطلاعات ميگويد: «هر ساله در ابتداي تابستان افزايش تقاضا وجود دارد اما امسال رونق بيشتري وارد بازار ميشود؛ تقاضايي بود که به دلايل مختلف از جمله همين نوسانات همواره عقب ميافتاد و آن هم اکنون وارد بازار شده و به خريد تبديل ميشود. اما اين روند دايمي نيست و پيشبيني ميشود در کوتاه مدت مسايل ديگري در بازار موثر باشد که روند کاهش قيمت را تعديل خواهند کرد. به عنوان مثال پس از رکود خرداد و افزايش ارزش ريال واردکنندگان با احتياط بيشتري واردات را انجام ميدهند و ميتوان گفت در ماه تير کالاي انباشته شده در خرداد به بازار تزريق ميشود. اگر اين روند تثبيت نشود احتمال کاهش عرضه وجود دارد. نکته ديگر افزايش تقاضا با انگيزه کاهش قيمت کالا است. اين موضوع هم سبب ميشود عرضه از تقاضا عقب بماند و ممکن است تامين اين کسري تا اواخر تير معوق نگه داشته شود». اين کارشناس توسعه بازار معتقد است توليدکنندگان و کانالهاي توزيع در خارج از کشور نيز آمادگي کافي براي افزايش تقاضا را ندارند و زماني که اين درخواستها تامين شود ميتواند در قيمت کالا موثر باشد. او در اين رابطه ميگويد توزيعکنندگان منطقهاي بر اساس يک روند مشخص سفارشها را دريافت ميكنند و ورود اين کالاها به بازار ايران ميتواند تنوع مناسب قيمت و کالا در مردادماه را به همراه داشته باشد. اما باز هم موج بعدي وارد بازار خواهد شد و عرضه همچنان عقبتر از تقاضا قرار دارد. بنابراين اينکه بگوييم روند کاهش قيمتها ادامهدار خواهد بود به موارد مختلفي بستگي دارد و ممکن است افزايش قيمت را هم شاهد باشيم.
ترکيب بازار در حال تغيير است برندها جابجا ميشوند
شرايط بازار در چند ماه گذشته باعث شده معادلات جديدي براي بازار لپتاپ تعريف شوند و با بازگشت مدعيان قديمي به اين بخش، ترکيب سهم بازار فعلي لپتاپها تغييرات زيادي داشته باشد. فکوري در اين رابطه با اشاره به فرصتهاي پيش رو براي برندهاي مختلف و احتمال حضور آنها در بازار ايران ميگويد: «ايسوس به سرعت در حال کاهش سهم بازار است و اين سهم را تا کنون به لنوو واگذار کرده است. از سوي ديگر برخي برندها مجددا وارد بازار خواهند شد که HP يکي از آنها است. در چند ماه گذشته اين برندها در حاشيه قرار داشتند ولي دوباره به متن بازار برميگردند. در عين حال نبايد موقعيت برندهايي مثل سامسونگ را ناديده گرفت. اين برند کرهاي قيمت محصولات لپتاپ خود را در سطح جهاني کاهش داده و در دنيا سهم بازار قابل توجهي کسب کرده است. با لغو تحريمها ممکن است شاهد باشيم يک شرکت قدرتمند مثل سام الکترونيک بطور جدي در اين بازار وارد شود و در اين شرايط قطعا سهم قابل توجهي را به خود اختصاص خواهد داد».

کاهش قيمت کالا در بازار لپتاپ احتمال افزايش حضور مدلهاي حرفهاي و تنوع محصولات را بيشتر ميکند. در شرايط فعلي اغلب توزيعکنندگان ترجيح ميدهند روي مدلهاي متوسط و پرفروش تاکيد کنند که باعث ميشود اغلب تکنولوژيهاي جديد از فضاي فناوري کشور دور بماند. فکوري با انتقاد نسبت به اين الگو ميگويد: «بازار هنوز رفتار سنتي دارد و گاهي بر اساس حدس خود عمل ميکند. در صورتي که کالاهاي مختلف هميشه مشتريان خاص خود را دارند و فقط شدت و ضعف آن تغيير ميکند. ريشه اين رفتار هم در عدم وجود اطلاعات شفاف است. در غير اين صورت در همين شرايط اقتصادي خودروهاي سوپرلوکس در ايران خريداري نميشدند. اين ديد کاملا اشتباه است و باز هم تاکيد ميکنم به علت نبود اطلاعات شفاف تقصيري متوجه بازار سنتي ما نيست اما نتيجه اين ميشود که بازار گروهي از مخاطبان خود را ناديده ميگيرد».
منبع:باشگاه خبرنگاران